România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. Orban: „Nu poate există capitalism fără capital și fără piață de capital”

România a fost promovată la statutul de Piață Emergentă. Orban: „Nu poate există capitalism fără capital și fără piață de capital”
Moment istoric la Bursa de Valori București / Sursa: Mediafax Foto
Publicat: 21/09/2020, 11:38
Actualizat: 21/09/2020, 12:21

Piața de capital din România este inclusă, începând de luni, în indicii furnizorului global de indici FTSE Russell pentru Piețe Emergente, a anunțat Bursa de Valori București, care a organizat un eveniment pentru a marca acest moment istoric.

Bursa de Valori București a marcat momentul în care România devine efectiv Piață Emergentă printr-o deschidere oficială a ședinței de tranzacționare la care participă toți partenerii BVB, instituții ale statului, autorități de reglementare și parteneri institutionali, conform informării BVB.

Furnizorul global de indici FTSE Russell a anunțat, pe 26 septembrie 2019, că România a fost promovată de la statutul de Piață de Frontieră la statutul de Piață Emergentă Secundară, decizia devenind efectivă din 21 septembrie 2020.

Orban: O evoluție pozitivă, dar „timidă”

„Mulțumesc foarte mult că sunteți aici în această zi specială alături de noi. Ne bucurăm că putem fi împreună aici pentru a sărbători acest eveniment important, promovarea României la statutul de Piață Emergentă. O să începem prin a da cuvântul celor mai importanți parteneri ai noștri și, dacă e să facem o listă, trebuie să începem cu statul român, care e cel care a pus prima cărămidă la reînființarea BVB acum 25 de ani și care ne-a susținut pe parcursul drumului nostru”, a declarat, în dechiderea evenimentului, Radu Hanga, președintele BVB.

„Mă bucur să fiu astăzi aici într-un moment favorabil pentru evoluția economiei românești. Nu poate există capitalism fără capital și fără piață de capital. Faptul că România astăzi trece la statutul de Piața Emergentă Secundară arată o evoluție pozitivă a Bursei de Valori București, dar, din punctul meu de vedere, o evoluție încă timidă și din acest motiv, intenția noastră, ca și Guvern, este aceea de a sprijini în continuare dezvoltarea Bursei, a pieței de capital”, a declarat premierul Ludovic Orban, prezent la eveniment. Printre măsurile enumerate în acest sens, el șeful Executivului a menționat listarea mai multor companii de stat la Bursă, stimularea participării persoanelor fizice la piața de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail și intenția de lansare a ni programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul Bursei.

Premierul a vorbit și de măsuri de stimulare, chiar de natură fiscală, avute în vedere pentru incurajarea companiilor private să se listeze la Bursă, pentru a avea posibilitatea de a-și diversifica sursele de finanțare.

„Dacă ne uităm la finanţarea companiilor vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate, în care o mare parte din finanţările companiilor se realizează de pe bursă. Obiectivul nostru este să dezvoltăm acest instrument fundamental pentru economia de piaţă care este Bursa de Valori”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a precizat la eveniment că în rocesul de dezvoltare a pieței bursiere a apărut o lege, a cărei rațiune nu o înțelege, care a fost atacată la CCR, și a anunțat că, după alegerile parlamentare, obiectivul este modificarea legii.

„În procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut, din păcate, o lege, care nu pot să înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată, noi am şi atacat-o la CCR, din păcate nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acţiuni, afectând procesele pe care le-am început de listare la bursă a unor companii importante cum este de exemplu Hidroelectrica. E clar că actuala structură a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei legi, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege”, a explicat Orban.

Și președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj, prin vocea consilierului prezidenţial Cosmin Marinescu.

„Includerea României în rândul piețelor emergente este un puternic semnal de încredere pentru investitori, un semnal de speranță și predictibilitate pentru întreprinzători, prin creșterea capacității lor de finanțare. În plus, ascensiunea noastră în categoria piețelor emergente are și potențialul de a contribui la promovarea imaginii României, ca destinație atractivă de business. Însă, pentru a-și proba eficiența, piața de capital trebuie puternic integrată și asimilată în economia și viața noastră socială. Prin piața de capital se poate dezvolta capitalismul modern din zilele noastre și tot piața de capital are potențialul de a fi acel motor inteligent prin care România poate crește spectaculos. Depinde doar de noi să fructificăm această oportunitate deosebită și să luăm măsurile necesare pentru a beneficia la maximum de toate avantajele nou create, context în care rolul Autorității de Supraveghere Financiară și al Bursei de Valori sunt esențiale”, a transmis șeful statului.

Cum se verifică eligibilitatea

În aprilie 2020, BVB transmis că FTSE Russell confirmă că România este pe cale să fie inclusă în indicii FTSE de piețe emergente în cadrul revizuirii din septembrie 2020, iar verificarea eligibilității se va baza pe datele de tranzacționare de la 30 iunie 2020, respectiv lichiditatea individuala a companiilor monitorizate (opt companii românești ce îndeplinesc criteriile de dimensiune ale FTSE Russell) în perioada iulie 2019 – iunie 2020. Pentru ca o companie să îndeplinească criteriul de lichiditate, aceasta trebuie să aibă o lichiditate mediană lunară de cel puțin 0,05% pentru minim 10 din 12 luni. Măsurarea lichiditășți, conform metodologiei FTSE Russell, se realizează pentru fiecare companie ca raport dintre mediană lunară a volumelor tranzacționate zilnic și numărul de acțiuni free float.

Conform comunicatului BVB din aprilie, „pe baza calculelor BVB și a valorilor curente privind numărul de acțiuni considerate free float, la sfârșitul lunii martie 2020, două companii românești erau pe cale să fie incluse în indicii de Piață Emergenta ai FTSE Russell, respectiv Banca Transilvania (TLV) și S.N. Nuclearelectrica (SNN) acestea ar trebui să îndeplinească în continuare criteriile de lichiditate, în următoarele trei luni. Astfel, Banca Transilvania trebuie sa asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 2.150.000 de acțiuni pentru încă două luni, în timp ce S.N. Nuclearelectrica trebuie să asigure o lichiditate mediană zilnică de cel puțin 27.000 de acțiuni pentru cele trei luni rămase, până în iunie 2020”.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Raisa a fost găsită moartă. Fetița de doi ani dispărută ieri era într-o râpă și...
Mădălina Ghenea a stârnit controverse cu ultima sa apariție! S-a urcat pe masă și ce...
FOTO. „Ce rușine!”. Imaginile indecente pentru care Mădălina Ghenea a fost desfințată de fani
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
Trei dintre rudele Raisei, fetița găsită moartă într-o râpă, sunt audiate de polițiști. Pista pe...
Cum a fost prinsă Bianca Iordache de iubit în timp ce îl ”traducea” cu vestitul...
TEST IQ | Aceste două poze par identice, dar nu sunt. Găsiți diferențele
"E vie? E vie?" Momentul în care jandarmii o găsesc pe Raisa moartă, în râpă....
Șocant unde au găsit-o moartă pe Raisa, fetița de 2 ani dispărută din fața casei
Ce au descoperit medicii legiști pe trupul copilei ucise la Botoșani. La ce a fost...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Iei amendă dacă depășești cu 1 km/h viteza maximă? Cum contești sancțiunea?
Propaganda rusă, greu de combătut. Republica Moldova intră într-o etapă critică pentru a face faţă...
Apariție STRANIE în spațiul cosmic! Ce au observat cercetătorii?
Este interzis peste tot în România. Legea a fost modificată astăzi, 28 mai
Revoltă în Rusia, în curând. Previziuni grave pentru Putin
Motivul pentru care Violeta Bănică și Radu Ștefan Bănică nu s-au cunoscut până la vârsta...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cosmin, dezamăgit de faptul că Ștefania a fost interesată de preferințele lui Antoni. “Evident că...
Ce ipoteze se iau în cazul morții mamei Ginei Gogean? Cum s-a produs, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Într-o zi vine o băbuță la Banca Națională să depună o suma mare...
Shuntaro Hida, ochii care au văzut bomba atomică lovind Hiroshima. Ziua în care Soarele a...
×